Historien om Gustav Johansson

Gustav Johansson fra Skattegården i Jung i Sverige var sønn av en skomaker. Som liten lærte han seg alt om lær, stifter og randsøm. Han begynte tidlig å hjelpe sin far med å spikke til lester i tre. Gustav var betatt av tre. Da tiden var inne, begynte han i snekkerlære. Han arbeidet som bygningsarbeider og møbelsnekker i ti år. I 1923 åpnet han sitt eget verksted i Åsbogatan i Kvänum.

 

Snekker-Gustav var vår farfar. Det røde huset står fremdeles på den andre siden av veien, med høvelbenk og det hele. Gustav arbeidet med hatten på og pipen i munnen. Lyset falt inn gjennom vinduet, akkurat som i dag. Vår far Rune lekte i høvelsponet. Gustav kakket ut av pipen og tråkket ut glørne. Røyking forbudt-skiltet henger fremdeles på veggen.

 

Gustav lagde sitt første kjøkken på 20-tallet. Det var til kona Annas foreldre og hadde innenforliggende fronter og kronlist. På 30-tallet snekret han vevstoler til fattigforsorgen i Malmö. 70 år senere leverte vi kjøkken til Turning Torso i samme by. Historien om Kvänum Kök er historien om hvordan Sverige ble Sverige. I 1948 tok Rune over sammen med sin svoger Göran. I 1964 ble Kvänum hedret med utmerkelsen Sveriges beste kjøkken i Ostermans marmorhallar i Stockholm. I 1980 var det vår tur til å føre arven videre.

 

I dag finner du våre kjøkkener og innredninger i orientalske palasser og franske slott, i Londons Mayfair og på New Yorks Manhattan, blant danske sanddyner og mellom svenske furutrær. Vi er fremdeles på plass i Kvänum, på den andre siden av veien, med historien innenfor synsvidde og tradisjonen innen gangavstand.