Helt klassisk, helt personlig

Interiørmagasinet, januar 2015

27 jan Helt klassisk, helt personlig

Tekst: Kari Osvold
Foto: Mona Gundersen
Styling: Wenche Holth

Familien ønsket seg et kjøkken med lun og hyggelig kaféstemning. Den gamle Frogner-leiligheten har et stort separat kjøkken, som tidligere var både kjøkken og pikeværelse. Fortsatt ser vi spor etter den opprinnelige planløsningen. Blant annet et lite vindu høyt på veggen, der det en gang var i et spiskammer. Vinduet har vært blendet i mange år, men nå slipper det ekstra dagslys inn i rommet. Dessuten ser vi det originale tregulvet, slipt og pusset og klar for mange nye år! Familien var helt tydelige på at det først og fremst var et hyggelig kjøkkenrom de ønsket seg, et sted å samles med gode venner, som rundt et kafébord. Frittstående moduler ble foretrukket fremfor store sammenhengende rekker av elementer. Og de valgte bevisst bort kjøkkenøya som gjerne står på ønskelisten til de fleste. Men så blir det også annerledes når man skal innrede et separat rom, ikke et kjøkken som er åpent mot stuen. Et romslig bord sto på ønskelisten som kunne brukes som arbeidsplass om det trengs. Det gustavianske spisebordet kan romme fjorten personer når det trekkes helt ut. I sitt nye kjøkken har familien også droppet alt som heter gardiner, de ønsker kontakten med byen inn i rommet. Og med store flotte trær utenfor vinduet forsterkes følelsen med årstidene.
Med moderne avtrekksvifter og ventilasjon kan vi faktisk ha både krystallkroner og fine tekstiler på kjøkkenet. Det vakre, mønstrede tapetet setter et helt personlig preg på dette rommet. Veggen over arbeidsbenk og ovn er kledd med lettstelte og klassiske Metro-fliser, noe som også understreker den lune stue- eller kaféfølelsen. Dessuten er det svært praktisk. Flisene er også brukt til å kle inn avtrekksviften, slik at den blir helt anonym, glir bare inn i miljøet. Benkeskapene er malt i en nyanse dypere enn grunnfargen på tapetet. Valg av tapet til et stort rom tar tid. Familien tittet på mange, og falt for dette med de elegante fugleburene. Spennende var det likevel om det skulle bli for urolig, men familien skryter av tapetsereren som satte fugl og bur på rette steder.
I stedet for tradisjonelle overskap eller høyskap er det valgt skap som understreker stuefølelsen. Et dobbelt skap gir rikelig med oppbevaring, og et annet sted på kjøkkenet finnes det et vitrineskap fra samme leverandør. Dette skapet tar også opp den sorte fargen fra Aga-komfyren. Det er en tendens vi ser i tiden, vi blander ulike farger og materialer på kjøkkenelementene. Det er med på å gi et personlig preg.
S 161
Gustavianske møbler og krystallkrone er vel ikke det første man tenker seg på kjøkkenet? Men moderne ventilasjon og kjøkkeninnredninger gir mange muligheter. I dette rommet er tapetet en viktig faktor for stilen. Men også måten kjøkkenelementene er valgt ut og plassert på er vesentlig for å få den rette atmosfæren. Modellen passer det klassiske miljøet, men er både enkel og tilpasningsdyktig, og kan like gjerne brukes i en moderne ramme. Benkeplater av lys eik er med på å understreke den lune følelsen. (Kjøkken fra Kvänum, tapet, Birdcase Walk Wallpaper fra Osborne & Little fra Tapetgalleriet.)